Energetikai kategóriák

Kategóriák amelyek a tanúsítás során kiadhatók.

A kiértékelés 12 tagú skálán történik, az épületenergetikai számítások végeredménye alapján. A 2016-tól készült minősítések energiaosztályának jelzése dupla betűs, azért, hogy ne legyen a korábbi (enyhébb szigorúságú) rendszerrel összetéveszthető.

Az ingatlan minősítésének meghatározásakor minden olyan dolgot figyelembe kell venni, amely az energiafogyasztásra hatást gyakorol: épület méretei, térfogata, épületszerkezetek anyaga, kialakítása, épületgépészet (fűtés és használati melegvíz) típusa és hatásfoka, stb.

Az itt megtekinthető ábrán a jelenleg (2016 óta) hatályos kategóriákat ábrázoltuk.

Hőkamerás vizsgálat a tanúsításhoz

A jogszabályok szerint hőkamerás vizsgálatnak nem kell kapcsolódnia a tanúsításhoz, így ezt minden vállalkozás külön szolgáltatásként végzi. Hőkamerázásra általánosan csak akkor van szükség, ha valamilyen épületszerkezeti hibát próbálunk felderíteni. A termográfiás felmérést azért sem lehetne kapcsolni a tanúsításhoz, mert elvégzésére csak a fűtési idényben van lehetőség, mivel a kamera az épület fűtési hőveszteségét teszi láthatóvá.

Helyszíni felmérés alapján

A tanúsítást csak helyszíni felmérés alapján lehet végezni, ennek időpontját megrendeléskor egyeztetjük. Egy átlagos méretű családi ház esetén körülbelül harminc percet töltünk az ingatlanban. Megtekintjük a fűtési és használati-víz készítési rendszereket, épületszerkezeteket, nyílászárókat. Ha a tulajdonos rendelkezik az eredeti tervrajzokkal, akkor azokat is megtekintjük. A felmérési díjakat tartalmazzák áraink.

Pályázathoz

Ha Ön állami támogatású korszerűsítési pályázaton szeretne indulni, szüksége lesz energetikai tanúsítványra. A tanúsítást ilyen esetben két állapotra kell elvégezni, az egyik a jelenlegi, a másik pedig a tervezett. A jelenlegi és a beruházás után tervezett állapotban kiszámított energiafogyasztás különbsége fogja megadni a javulás mértéket. A támogatást csak olyan építményekre ítélik meg, amelyeknél az adott átalakítás (kazáncsere, hőszigetelés, nyílászáró csere) jelentős javulást eredményez (általánosan legalább 30%-ot). Vegye fel velünk a kapcsolatot, és egyedi árajánlatot adunk Önnek!

A tanúsítás menetrendje

A megrendeléstől számított 1-2 napon belül felmérjük az épületet.

A tanúsítványt 24 órán belül elkészítjük és megküldjük e-mailben.

A dokumentum papír alapú példányát postázzuk vagy személyesen átadjuk.